Szabadulj ki a médiacsapdából – 4 tuti testpozitív médiatipp

Médiafal stop felirattal

A média erőteljesen formálja az életünk és a gondolkodásunkat, különösen a szépségideálokkal kapcsolatban.

A reklámok, filmek és divatmagazinok gyakran olyan ideálokat állítanak be, amelyek a kevésbé valóságos testtípusokat tükrözik. Ezáltal a társadalomban egy olyan elvárás alakul ki, hogy mindenki ezen szépségideáloknak kellene, hogy megfeleljen. Igazi médiacsapda, amiből nem könnyű kiszabadulni, de azért nem is lehetetlen.

A smink, a divatruhák és a különféle szépségápolási trendek arra sarkallhatják az embereket, hogy próbáljanak meg átalakulni egy adott ideál normáinak megfelelően.

A testpozitív nézőpont azt hangsúlyozza, hogy

a valódi szépség minden formában megtalálható.

Fontos, hogy tudatosan kritikusan nézzük a médiát, és elfogadjuk, hogy a sokféle testméret és külső tulajdonság is lehet vonzó és értékes.

Az a hiteles üzenet, hogy mindenki számára létezik saját szépségideál, segíthet az embereknek elfogadni és szeretni saját egyedi külsőjüket.

A testpozitív nézőpont azt is hangsúlyozza, hogy

a szépség és az egészség nem feltétlenül egyezik meg.

Az egészséges életmód támogatása fontos, de ez nem jelenti azt, hogy csak egy adott testtípus számít vonzónak és egészségesnek. Az egyensúly megtalálása lehetővé teszi az emberek számára, hogy egészségükért felelősséget vállaljanak, miközben elfogadják és szeretik testüket a változatosságában.

A testpozitív mozgalom arra is ösztönöz, hogy nézzünk kritikusan a média által sugallt üzenetekre, és tanuljunk meg szabadulni a médiacsapda fogságából. Ebben a cikkben megosztok néhány hatékony tippet, hogyan alakíthatjuk át a médiafogyasztásunkat testpozitív irányba.

 

Távirányítót tartó kéz egy tv előttTudatosság

Figyeljünk oda tudatosan a médián keresztül érkező üzenetekre. Tévé, net vagy akár utcai óriásplakát? Ne csak nézzünk, lássuk is meg, hogy milyen testtípust, milyen szépségideált közvetít felénk. Reális vagy tökéletességet sugall? Utóbbit nézzük kritikusan és vegyük észre az olyan manipuláló eszközöket, mint a filterek és társai. Ha ezeket megtanuljuk felismerni, az segít a testpozitív gondolkodásmódunk megőrzésében. Részesítsük előnyben az olyan forrásokat, amelyek támogatják a sokféleséget, és minden testtípus felé nyitottan és elfogadással közelítenek.

Szelektálás

A közösségi média lehetőséget ad arra, hogy olyan személyeket és oldalakat kövessünk, amelyek inspirálnak és támogatnak minket a testpozitív életmód kialakításában. Keressük meg azokat az influencereket és közösségeket, akik elkötelezettek a testelfogadás és az önkifejezés mellett. Azzal, hogy követjük őket, nekik is erőt adunk! Figyeljünk rá, hogy ne csak szövegben legyenek pozitívak, hanem saját magukat is merjék megmutatni a valóságnak megfelelően, retusálás nélkül.

Sokféleség

Ne korlátozódjunk egyféle tartalomra, inkább fedezzünk fel minél több témát, forrást, oldalt. A média világa szinte kimeríthetetlen, inspirálódjunk széles körben. Próbáljunk találni minél több olyan tartalmat, amely a különböző testtípusokkal, az önelfogadással és a testpozitív szemlélettel foglalkozik. Sokkal könnyebb lesz a saját szemléletünket átalakítani, ha megérezzük, hogy nem vagyunk egyedül.

 

Videorögzítés telefonraTartalomgyártás

Amikor úgy érezzük, hogy már jó úton járunk, mi is inspirálhatunk másokat. Hozzunk létre bátran saját tartalmakat. Osszuk meg a valóságos pillanatainkat, adjunk ezzel erőt másoknak is a testpozitív élethez. Természetesen csak akkor, ha ez a tevékenység jól illeszkedik a személyiségünkhöz. Hiszen az öntisztelet azt is jelenti, hogy ha valamire nem érzünk késztetést, például azért, mert inkább introvertált típusúak vagyunk, azt ne erőltessük magunkra.

 

Összegzés

A média olyan hatással van ránk, amit mi megengedünk neki. Ha kritika nélkül elfogadjuk azt, ami ránk ömlik, azzal nem teszünk jót magunknak. Tudatos médiafogyasztással, tárgyilagos szemlélettel küzdjünk meg ezzel.

A testpozitív nézőpont arra ösztönöz, hogy mindenki elfogadja és tisztelje saját testét, függetlenül attól, hogy az milyen méretű vagy formájú. A valódi szépség a sokféleségben rejlik, és a testpozitív mozgalom arra hív fel, hogy mindenkit ünnepeljünk a saját egyediségében.

A médiában már most is érezhető a változás. Egyre több a valódi ember a tökéletes testű, agyonretusált képek helyén. Sokkal nyitottabbak és elfogadóbbak lettünk már most, és ez jó út. Haladjunk rajta tovább, sok örömmel és szeretettel.

Oszd meg a cikkünket, ha tetszett! Köszönjük!

Kapcsolatfelvétel - Mobilon író nő

Írj nekünk!