Pozitív tányér – az evés legyen öröm!

Családi étkezés felülről fotózva

Az étkezés és az egészséges táplálkozás gyakran a testünk formájához és méretéhez kapcsolódó sztereotípiákkal társul. A testpozitív életmód azonban azt hirdeti, hogy mindannyiunknak meg kell találnunk az egyensúlyt az étkezés és az önbecsülés között. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan lehet tudományos alapokon nyugvó, ugyanakkor testpozitív szemlélettel rendelkező étkezési szokásokat kialakítani. Az evés legyen öröm mindenki számára!

A testpozitív étkezés alapelvei

A testpozitív étkezés nem csak egy táplálkozási módszer, hanem egy gondolkodásmód is. Az első lépés a pozitív testkép kialakításában az, hogy elfogadjuk, hogy minden test más és egyedi. Ne a sztereotípiákhoz igazítsuk az étkezési szokásainkat, hanem hallgassunk testünk jelzéseire és igényeire.

A tudomány is megerősíti, hogy minden test más, és az egyes szervezetek eltérően reagálnak az ételekre. Az étkezési szokásoknak ezért nemcsak az egészséges táplálkozásra, hanem a személyes igények és preferenciák figyelembevételére is összpontosítaniuk kell.

Az evés nem csak fizikai szükséglet, hanem örömforrás is. Napjainkban a média által folyamatosan közvetített értékek, mint például a vékony, sportos testalkatú influencerek, a fogyókúrás módszerek, fogyasztó tabletták és egyéb csodaszerek, szinte bűnös cselekedetté teszik az evést. Sokan még úgy sem tudnak ezen túllépni, hogy közben egyre inkább elterjednek az étkezési zavarok, különösen a fiatalok körében. Ezek gyakran kapcsolódnak a testképhez és az önértékeléshez, illetve ezek zavaraihoz.

A testpozitív étkezés nem kizárólag a létfenntartásról szól, hanem mentális célból is fontos.

A régi mondás, ami szerint „Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.” így nem igaz. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez a gondolkodásmód elavult. Az életünknek természetesen nem az egyetlen célja az evés, de többek közt azért is élünk, hogy együnk – lehetőleg jóízűen és lelkifurdalás nélkül.

Nő egy süteménnyel, tépelődik, hogy megegye-e.

Nem lehet úgy élni, hogy minden falatnál kalóriát és szénhidrátot számolgat az ember.

Az egészséges testkép nem egyenlő az éppen aktuális szépségtrendekkel, a testalkat és így a táplálkozási igény is minden egyénnél más és más.

Felejtsük el végre, hogy egészséges csak és kizárólag egyetlen testalkat lehet.

A testpozitív étkezés azt is jelenti, hogy az étkezés örömforrásnak tekinthető. Ne csak a kalóriákra és a számokra koncentráljunk, hanem élvezzük az ételek ízét, textúráját és az étkezési élményt.

Tudományos kutatások kimutatják, hogy az ételek élvezetének számos előnye van az egészségre. Az örömteli étkezés segíthet az étrendi változatosságban, a boldogságérzet növelésében, és az ételek tudatosabb fogyasztásához vezethet.

Beszédünkben hajlamosak vagyunk bizonyos ételek elfogyasztását negatív jelzővel illetni. Miért kell azt mondani, hogy bűnöztem, ha eszünk egy sütit?

Édességek

Sokkal nagyobb probléma a szervezet számára az egészségtelen, tartósítószerekkel teli élelmiszerek fogyasztása, mint az, ha időnként örömmel megeszünk valamit, ami mások véleménye szerint nem megfelelő.

Alakítsunk ki normális szokásokat ahelyett, hogy sanyargatnánk önmagunkat és egyre újabb, betarthatatlan diétákkal próbálkoznánk meg.

Együnk rendszeresen

Az egész napos koplalás után késő este befalt szénhidrát érthető módon nem fog nekünk jót tenni. A testpozitív életmódban nem fordulhat elő olyan, hogy nincs időnk enni. Tisztelettel és szeretettel bánunk magunkkal, ezért kizárt, hogy éheztessük a szervezetünket.

 

Együk azt, ami jól esik

Nem bíztatunk senkit sem arra, hogy zsírt zsírral egyen, vagy cukrozza meg a csokitortát, de éppen ideje leállni a folyamatos önsanyargatással. Nem lehet minden finom falat után bűntudatot érezni. Az étkezés legyen örömforrás, kellemes élmény, amelynek során élvezzük az ízeket.

 

Diéta képe stop felirattal

Felejtsük el a diéta-kultuszt

Minden ember más, így egyáltalán nem biztos, hogy az éppen aktuálisan felkapott diéta nekünk ideális. Ne legyenek folyamatosan irreális elvárásaink önmagunkkal szemben. A diéták hatása finoman szólva is kétséges. Ha úgy érezzük, hogy fogynunk kellene és szeretnénk is, érdemes felkeresni inkább egy dietetikust személyre szabott tanácsokért. A divatos fogyókúrák káros hatásairól itt olvashatsz bővebben.

 

Bánjunk pozitívan magunkkal

Nem szabad saját magunkat folyamatosan kritizálni az étkezés miatt. A testpozitív étkezés része a saját magunk iránti tisztelet és elfogadás. Dicsérjük meg magunkat bátran, ha sikerült egészséges döntést hozni, de egy-egy étkezési hiba miatt se legyen rossz érzésünk.

A testpozitív étkezés azt jelenti, hogy a táplálkozás nem csupán a test fizikai szükségleteit elégíti ki, hanem az örömet, az érzelmi jólétet és a pozitív testképet is támogatja. A tudomány segít megérteni a testünk egyedi igényeit, és a testpozitív életmód pedig arra ösztönöz, hogy élvezzük az étkezés folyamatát, elfogadjuk testünket, és egyensúlyt teremtsünk az étkezés és az életmód között.

Oszd meg a cikkünket, ha tetszett! Köszönjük!

Kapcsolatfelvétel - Mobilon író nő

Írj nekünk!