7 tipp a testpozitív gyermek neveléséhez

Vidám anyuka két kisgyerekkel

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke testben és lélekben egészséges felnőtté váljon. Lássuk be, a lelki egészség megteremtése ma igazi kihívás. Olyan sok különböző hatás éri a gyerekeket már egészen kis koruktól, ami erősen befolyásolja a személyiségük fejlődését.

Nem vállalkozhatunk arra, hogy ezt az óriási kérdéskört minden szempontból körbejárjuk. Amiről most bővebben szeretnénk beszélni, az a testpozitív szemlélet, amelynek alapjait már a korai gyermekkorban el kell kezdeni lerakni.

Az önértékelési és étkezési zavarok már egészen fiatal korban megjelenhetnek, ezért is különösen fontos, hogy már a kisgyereknek is reális testképe legyen.


Több különféle alkatú gyermek

Mi befolyásolja egy gyermek testképét?

A testkép nem önmagában a fizikai megjelenést jelenti, hanem azt is, hogyan gondolkodunk és érzünk a testünkkel kapcsolatban. A gyermek az első benyomásait a szülőktől szerzi, ezért nem mindegy, hogy milyen megjegyzéseket teszünk előtte önmagunkra vagy másokra. Mekkora jelentőséget tulajdonítunk a külsőségeknek? Milyen szempontok alapján értékeljük őt, hogyan beszélünk a testéről?

Ha egy gyermeket folyamatosan a külső szépsége miatt dicsérünk, akkor azt fogja megtanulni belőle, hogy a fizikai megjelenés különösen fontos. Amellett, hogy természetesen jó, ha kap pozitív megerősítéseket a külsejéről, érdemes legalább ugyanakkora hangsúlyt helyezni a belső értékekre.

Már a legkisebbeket is arra kell nevelni, hogy a testünk sokfélesége egészséges, normális jelenség, és nincs egyetlen ideális szabvány arra, hogy mi a szép. Beszéljük meg vele, hogy ne tegyen senkinek a testére negatív megjegyzést, mert azzal komoly lelki fájdalmat okozhat. Természetesen a beszéddel nem sokra megyünk, ha tőlünk mást lát a gyermekünk. Mutassunk a gyakorlatban is jó példát, ne kritizáljunk mi se másokat a megjelenésük miatt. Nagyon fontos, hogy magunkra se mondjunk negatív jelzőket, és ne is hasonlítgassuk magunkat másokhoz.

Ne neveljük arra a gyermeket, hogy kizárólag a vékony testalkat elfogadható. Helyette inkább koncentráljunk arra, hogy mitől lesz egy test egészséges.


Hogyan haladhatunk jó irányba?

Ismerjünk meg néhány olyan tippet, amelyek segítségével a gyermek személyiségét erősíthetjük ezen a téren. 

  • Ahogy már említettük, talán a legfontosabb a példamutatás a szülők részéről, mivel a gyerekek mindent megfigyelnek és a saját viselkedésüket annak alapján alakítják ki, amit a családban látnak. Tisztelettel, pozitívan beszéljünk minden ember megjelenéséről, beleértve a sajátunkat is. Kerüljük a negatív, sértő megfogalmazást, helyette inkább tanítsuk arra a gyermeket, hogy nincs abszolút tökéletes ember, de mindenkiben lehet találni erősségeket, szerethető tulajdonságokat. Mindent test más és éppen ezért különleges. Ha így teszünk, nem csak másokat, hanem saját magát is sokkal könnyebben fogja elfogadni a gyermekünk.
  • Szerencsére rég elavult már az a módszer, hogy a gyerek addig nem kelhet fel az asztaltól, amíg nem üres a tányérja. Támogassuk inkább abban, hogy akkor egyen, amikor éhes. Természetesen ezzel nem élelmiszer pazarlásra szeretnénk senkit buzdítani! Inkább alakítsunk ki olyan rendszert, amely során a gyereknek módja van kisebb adagot kérni, és ha még éhes maradt, akkor folytatni az evést. Így megtanulja felismerni a saját teltségérzetét, és abbahagyni az evést, amikor jóllakott.
  • Lehetőleg minél többször étkezzünk együtt, nyugodt légkörben, a zavaró külső tényezők kizárásával. Ne siessünk, legyen ez a kellemes közös program, ahol a hangsúly a jó hangulaton van és nem magán az evésen.

Montázs egy étkező kisfiúról

  • Kerüljük az ételek, az étkezés érzelmi célú felhasználását. Ne legyen jutalom az édesség, megvesztegetés vagy vigasztalás a csoki vagy süti. Ne tanítsuk a gyermeket arra, hogy az éhségen kívül más okból is egyen, mert ez a későbbiekben akár súlyos következményekkel is járhat. Ugye nem szeretnénk bánatevő felnőttet nevelni belőle?
  • Legyen az otthoni légkör támogató, ahol a gyerek bizalommal beszélhet a saját testéről a szülőknek, és semmi sincs tabusítva. Ha aggódik a megjelenése miatt, ne ítélkezzünk és főleg ne kicsinyítsük a problémáját, ne nevessük ki. Hallgassuk meg, beszélgessünk a témáról és ajánljunk neki támogatást. Ezzel az önértékelését segítünk megerősíteni.
  • Mindig biztassuk a gyermeket arra, hogy érezze jól magát a saját testében. Ez nem azt jelenti, hogy bátorítsuk őt egészségtelen életmódra. Bizonyított tény, hogy ha valakinek pozitív a testképe, és elfogadó az attitűdje a saját megjelenésével kapcsolatban, az sokkal könnyebben motiválható a rendszeres testmozgásra.
  • Manapság a média elsősorban a közösségi oldalakon keresztül kiemelt szerepet játszik a fejlődő gyermekek életében, ezért lényeges, hogy foglalkozzunk a témával. Tanítsuk őket tudatosságra, és beszéljünk arról is, hogy amit látnak, az sokszor nem a valóság. Mondjuk el, hogy a képek manipulálhatók, és a szűrőkkel és más eszközökkel tökéletesre retusált modell teste irreális szépségideált közvetít.

Telt kislány mérleget szorít magához

De mi van, ha aggódom a gyermekem súlya miatt?

Előfordulhat, de ilyenkor sem az a megoldás, hogy megpróbálunk nyomást gyakorolni rá, hogy fogyjon, mert azzal a későbbi evészavarok kialakulásának kockázata is növekszik. Ha úgy látjuk, hogy a gyermek annyira túlsúlyos, hogy az már egészségügyi kockázatot jelenthet, késedelem nélkül forduljunk testpozitív szemléletű szakemberhez, dietetikushoz, akitől hasznos segítséget fogunk kapni.

A testpozitív nevelés hosszú távon hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek magabiztosabbak és egészségesebbek legyenek. Ahelyett, hogy a külső megjelenésre helyeznénk a hangsúlyt, fontos a belső értékekre koncentrálni, és támogatni a gyermekek pozitív önképének kialakulását. A gyakorlati tanácsok és nyitott kommunikáció segítenek abban, hogy a gyermekkor pozitív tapasztalatokkal teli legyen, és a kiegyensúlyozott önértékelés alapjait fektessék le.

Oszd meg a cikkünket, ha tetszett! Köszönjük!

Kapcsolatfelvétel - Mobilon író nő

Írj nekünk!