Testmozgás: boldogság vagy kínlódás?

Telt nő tornázik vízparton

Testmozgás.

Az elnevezés nem véletlen. Szó sincs arról, hogy tökéletes testek mozgása – a fogalomhoz minden test hozzátartozik, bármi féle kirekesztés, megkülönböztetés nélkül. A testmozgás és a boldogság között szoros kapcsolat van. Sajnos a sport, a fitnesz világában gyakran találkozunk olyan elvárásokkal és sztereotípiákkal, amelyek megnehezítik a test elfogadását. Ha egy túlsúlyos vagy más okból nem „tökéletes” testű ember belép egy edzőterembe, sajnos még sokszor ki van téve a rosszalló vagy akár gúnyos pillantásoknak. Lássuk be, ez bárkinek elveheti a kedvét, lerombolhatja az ispirációját.

Pedig minden testnek szüksége van a mozgásra. Ehhez segít hozzá a tudatos, testpozitív fitnesz, amely azt hirdeti, hogy minden testnek joga van a mozgáshoz, függetlenül attól, hogy milyen méretű, formájú vagy alkatú. Nem szabad megengedni, hogy külső elvárások, irreális szépségideálok befolyásolják a sportolás örömét.

A testpozitív sport legfontosabb célja nem a súlycsökkentés vagy a test megváltoztatása, hanem a mozgás élménye, a test és lélek harmóniájának megteremtése, az öröm, amit a sportolás okoz.

Tudományosan bizonyított tény, hogy mozgás közben boldogsághormonok (endorfin) szabadulnak fel a szervezetben. Ez az oka, hogy ilyenkor nem csak fizikailag, hanem mentálisan is felfrissülünk. A sport csökkenti a stresszt, növeli az energiaszintünket, és hozzájárul a jó közérzetünkhöz. Kérdés egyáltalán, hogy mindenkinek szüksége van-e rá?

Adunk négy gyakorlati tanácsot, hogy akár ma el tudj indulni a rendszeres mozgás felé vezető utadon.

Hat karú férfi különféle sporteszközökkel

Az első: Válassz mozgásformát!

Olyan sportot érdemes választanod, amely örömet szerez. Próbálj ki minél többet, és figyelj közben a tested jelzéseire. Nincs jó és rossz sport, bármelyik mozgás megfelelő lehet. Tánc vagy inkább séta? Futás vagy korcsolya? Rajtad áll a döntés.

A második: Okosan tűzz ki célokat!

Évekig nem mozogtál? Biztosan nem egy-két nap alatt fogsz jó kondiba kerülni. Nem érdemes rögtön elvenned a saját kedvedet azzal, hogy elérhetetlen célokat, durva akadályokat állítasz magad elé. Ne a külső megjelenésre koncentrálj, hanem a fizikai és lelki jólétedre, a sport élményére. A testpozitív szemlélet nem a test megváltoztatásáról, hanem az önmagunk felé mutatott tiszteletről szól.

Sportoló emberek

A harmadik: Hangolódj rá a tested jelzéseire

Elterjedt tévhit, hogy ha nem vagy hullafáradt és nem úszol tetőtől talpig az izzadságban, akkor nem is ér semmit az egész. Ez ostobaság! Nem kell kimerítőnek lenni a sportnak, lehet kikapcsolódás és örömforrás is. Különösen rossz hozzáállás, ha rögtön az elején túlerőlteted magad.

A negyedik: Keress befogadó közösséget!

Elkezdeni nem könnyű, egyedül még nehezebb, de egy nyitott és pozitív közösség nagy segítséget jelenthet benne. Fontos, hogy jól érezd magad mozgás közben, mert csak ezzel tudod majd rendszeressé tenni és beépíteni a sportot az életedbe. Egy kedves ember, egy jó edző, okos tanácsok sokkal nagyobb motivációt jelentenek majd, mint gondolnád.

A testmozgás és a boldogság kapcsolódik egymáshoz, és a testpozitív fitnesz segít abban, hogy ez az örömforrás mindenki számára elérhető legyen. A cél, hogy a sport ne csak fizikai szempontból okozzon kedvező változásokat, hanem segítse a pozitív önkép kialakítását, és erősítse a mentális egészséget is.

Ha úgy érzed, elbizonytalanodsz az úton, egy pillanatra állj meg és gondolj a parasportolókra. Ők komoly testi problémák ellenére is küzdenek és nem adják fel. Csodálatos emberek, legyenek a példaképeid.

Talpra és kezdj bele még ma. Meg tudod csinálni, mert erős, motivált és magabiztos vagy.

Oszd meg a cikkünket, ha tetszett! Köszönjük!

Kapcsolatfelvétel - Mobilon író nő

Írj nekünk!