Állj le az öngyűlölettel!

I love me felirat a homokban

A reális, testpozitív önértékelés napjainkban egyre több ember számára jelent kihívást. Szerencsére a szépségipar által felállított irreális elvárások és szabványok mellett kezdenek megjelenni azok a hangok is, amelyek ezeket megkérdőjelezik. Lendületet kapott a testpozitivitás mozgalma, és az emberek lassan, de biztosan kezdik megkedvelni az önelfogadás és az önszeretet gondolatát.

Mit jelent a testpozitív szemlélet?

Röviden: saját testünk elfogadását. Egy kicsit bővebben kifejtve pedig a testpozitivitás (body positivity) egy olyan társadalmi törekvés, amelynek célja minden test megbecsülése, függetlenül annak alakjától, hibáitól vagy megjelenésétől. Az embereket arra ösztönzi, hogy szeressék és tiszteljék a saját testüket, és utasítsák el a kívülről jövő elvárásokat.

A testpozitív szemlélet semmiképpen nem egyenlő azzal, hogy az egészségre káros túlsúlyt vagy mozgásszegény életmódot idealizáljuk. Nem azt jelenti, hogy az ember elutasítja a változást, hanem sokkal inkább azt, hogy az éppen aktuális állapotában sem tekint negatív érzésekkel a saját testére.

Honnan ered a mozgalom?

A testpozitivitás mozgalma az 1960-as és 1970-es évek feminista irányzatában gyökerezik. A divat- és szépségiparra adott reakcióként jelent meg, amelyek a szépség és a testforma irreális mércéit állandósították, elsősorban a vékony, fehér és tökéletes testű nőket ábrázolva ideálisnak. A nők, különösen azok, akik nem feleltek meg ezeknek az eszméknek, elkezdték megkérdőjelezni az addigi sztenderdeket.

A korai szakaszban az egyik sarkalatos mozzanat a „kövérség elfogadó” mozgalom létrehozása volt. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején olyan csoportok jöttek létre, mint a National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA – Nemzeti Szövetség a Kövérség Elfogadásának Elősegítésére), hogy elősegítsék az önelfogadást, és szembe szálljanak a nagyobb testalkatú emberek megbélyegzésével és diszkriminációjával.

Az idő múlásával a mozgalom kiterjesztette hatókörét minden testtípusú emberre. Az elsődleges üzenet a kövérek elfogadásáról a „testpozitivitásra” tolódott, hangsúlyozva minden test elfogadását és szeretetét, tekintet nélkül annak méretére, alakjára vagy megjelenésére.

Vékony kar izmos árnyékkal

A közösségi média, ami egyrészről az influencerek idealizált világával erősen megnehezíti a hétköznapi emberek normális önértékelését, a másik oldalról viszont segít a testpozitív szemlélet terjesztésében. Olyan embereknek is hangot ad, akik az önelfogadást népszerűsítik.

A „Dove Real Beauty” kampány kiváló példája annak, hogy egy márka kiaknázza a testpozitivitás erejét. A Dove reklámjai, amelyekben bármilyen formájú és méretű nők szerepelnek, megkérdőjelezték a hagyományos szépségszabványokat, és erőteljes üzenetet küldenek arról, hogy a szépség különféle formákban jelentkezik.

A testpozitivitás mozgalom távolról sem csak a testsúlyról szól. Ennél sokkal szélesebb tömegeket szólít meg, amikor azt mondja, hogy a faj, a nem, az életkor, sőt akár a testi fogyatékosság is az egyén identitásának része, amely szeretetet és tiszteletet érdemel.

 

A tökéletesség elérhetetlen és irreális fogalom.

A tökéletlenségeink tesznek minket egyedivé, és fontos azokkal együtt elfogadni és szeretni magunkat.

A mozgalom bátran kimondja, hogy elég a társadalmi elvárásokból, az idealizált szépségből. Nem lehet olyan igényeket támasztani, amelyeknek az emberiség legnagyobb része nem tud megfelelni.

Három kő mind, body és soul feliratta és rózsaszín lótuszvirág

Az egészség magában foglalja a test és a lélek egyensúlyát is. Hogy is élhetünk egészséges lélekkel, miközben a negatív önbeszéd szinte követelmény? Ha megdicsérnek, önkéntelenül rávágjuk, hogy ugyan, dehogy, hát olyan kövér vagyok, olyan sovány vagyok, ebben akkora a fenekem, a hajam is rémes… ismerős, ugye? Folytonos önkritika nélkül már el se tudjuk képzelni a választ. Mikor mondtad utoljára egy bókra azt, hogy igen, ebben a ruhában jól érzem magam, szerintem is jól áll? Mert önmagadat pozitívan látni, vagy esetleg szeretni, az olyan fura… nem szokás.

A testünkre természetesen oda kell figyelni, és ebbe az is beletartozik, hogy mit eszünk. A testpozitív mozgalom viszont megkérdőjelezi azt, hogy az embernek egy adott testtípushoz kell igazodnia ahhoz, hogy boldog és egészséges legyen. Egész iparágak épülnek a különféle diétákra, fogyókúrákra, és hatalmas profithoz jutnak abból, hogy irreális szépség sztenderdeket hirdetnek. 

Mondjuk ki végre: az ember értéke nem a testének méretétől vagy súlyától függ.  Az egészséget és a boldogságot bármilyen méretben el lehet érni, és a hangsúlyt az általános jólétre kell helyezni, nem pedig egy konkrét formába való illeszkedésre.

Kapcsolatfelvétel - Mobilon író nő

Írj nekünk!